Chirurgie plastica si reconstructiva - Doctor Noela

Chirurgie plastica si reconstructiva

Home / Chirurgie plastica si reconstructiva

Chirurgia plastică și reconstructivă

Rezolvă, în măsura posibilităților, traumatismele acute ale membrelor superioare și inferioare, sechelele posttraumatice și postcombustionale, tumorile cutanate și de părți moi etc.

CICATRICI. SECHELE POSTCOMBUSTIONALE.
Cicatricile pot fi consecința unor traumatisme, arsuri, intervenții chirurgicale, acnee etc.

Rezolvarea lor chirurgicală se face de regulă sub anestezie locală deci nu impune spitalizare. Dacă cicatricile sunt severe, mari, aderente de planurile profunde, pe zone speciale (ex. regiunea perioculara), atunci se impune anestezie generală pentru confortul pacientului/pacientei și al echipei chirurgicale, caz în care spitalizarea va fi de o noapte.
Excizia cicatricilor este urmată de hemostază riguroasă și sutura planurilor anatomice. Sunt situații când postexcizional trebuie ales un procedeu special de acoperirea defectului restant (grefă de piele, lambou etc).

ATENȚIE: DACĂ ESTE VORBA DE CICATRICI VICIOASE (HIPERTROFICE, KELOIDE), EXISTĂ POSIBILITATEA CA ACESTEA SĂ RECIDIVEZE POSTOPERATOR, FIIND VORBA DE O CALITATE GENETICĂ PRECARĂ A PROCESULUI INDIVIDUAL DE VINDECARE.

POSTOPERATOR:

  • firele de sutură se suprimă la 7-14 zile,
  • se evită traumele locale 4 săptămâni,
  • nu se expun cicatricile la soare 18 luni,
  • se urmează tratamentul general și local indicat.

După intervenție, sunt normale temporar: un oarecare disconfort local, echimoze (vânătăi), edem (umflare locală), prurit (măncărimi), senzații diferite pe zona operată etc.
Evenimentele nedorite (complicațiile) sunt rar întâlnite și anume: formarea de hematom, desfacerea plăgii chirurgicale, infecție, granuloame pe firele de sutură de profunzime, cicatrizare vicioasă dacă există probleme genetice în ceea ce privește vindecarea, recidiva tumorală etc.

Cicatricile pot fi consecința unor traumatisme, arsuri, intervenții chirurgicale, acnee etc. Rezolvarea lor chirurgicală se face de regulă sub anestezie locală deci nu impune spitalizare. Dacă cicatricile sunt severe, mari, aderente de planurile profunde, pe zone speciale (ex. regiunea perioculara), atunci se impune anestezie generală pentru confortul pacientului/pacientei și al echipei chirurgicale, caz în care spitalizarea va fi de o noapte. Excizia cicatricilor este urmată de hemostază riguroasă și sutura planurilor anatomice. Sunt situații când postexcizional trebuie ales un procedeu special de acoperire al defectului restant (grefă de piele, lambou etc).

ATENȚIE: DACĂ ESTE VORBA DE CICATRICI VICIOASE (HIPERTROFICE, KELOIDE), EXISTĂ POSIBILITATEA CA ACESTEA SĂ RECIDIVEZE POSTOPERATOR, FIIND VORBA DE O CALITATE GENETICĂ PRECARĂ A PROCESULUI INDIVIDUAL DE VINDECARE.

POSTOPERATOR:

  •  firele de sutură se suprimă la 7-14 zile,
  •  se evită traumele locale 4 săptămâni,
  •  nu se expun cicatricile la soare 18 luni,
  •  se urmează tratamentul general și local indicat.

După intervenție, sunt normale temporar: un oarecare disconfort local, echimoze (vânătăi), edem (umflare locală), prurit (măncărimi), senzații diferite pe zona operată etc.

Evenimentele nedorite (complicațiile) sunt rar întâlnite și anume: formarea de hematom, desfacerea plăgii chirurgicale, infecție, granuloame pe firele de sutură de profunzime, cicatrizare vicioasă dacă există probleme genetice în ceea ce privește vindecarea, recidiva etc.

 Cicatrici vicioase abdominale Preoperator Vedere frontală Caz 1

copay

 Cicatrici vicioase abdominale Postoperator Vedere frontală Caz 1

copsy

Formațiunile cutanate pot fi benigne (ex.lipom, nevi pigmentari etc) sau maligne (carcinom bazocelular, carcinom spinocelular, melanom malign etc).

În majoritatea cazurilor, operația de îndepărtare a formațiunii tumorale se execute sub anestezie locală. În rare cazuri este necesară anestezia generală.

Excizia formațiunii tumorale se face cu margine de siguranță oncologică dacă se suspectează o formațiune neoplazică. Piesa de exereză se trimite la examen histopatologic (includere la parafină), acesta fiind singurul examen care pune diagnosticul de certitudine. În eventualitatea în care este descoperit un melanom malign de pildă, se reintervine și se lărgește aria de exereză, defectul restant fiind acoperit cu mijloace specifice (grefă de piele sau lambou).

MALADIA DUPUYTREN

Este o afecțiune a mâinii care afectează buna sa funcționare și constă în formarea unor noduli și corzi prin fibroza aponevrozei palmare superficiale. Elementele nou-formate determină progresiv retracția în flexie a degetului corespondent cu imposibilitatea extensiei complete. Intervenția chirurgicală, efectuată de obicei sub anestezie generală și sub bandă hemostatică, vizează un abord palmar sau digito-palmar, în funcție de situație, eliminarea elementelor fibrozate prin disecție sub magnificație (lupe sau microscop operator, refacerea planurilor prin redistribuirea locală a pielii (ex. prin plastie cu lambouri triunghiulare încrucișate).

În cadrul consultației, vi se va efectua examenul clinic obiectiv al mâinii cu decelarea problemelor de motilitate, sensibilitate, a forței de prehensiune. Apoi, vi se va explica tehnica chirurgicală cea mai indicată pt dvs. Numai dacă aveți așteptări realiste și o bună înțelegere a problemei dvs, ne vom angrena în actul chirurgical.

Pregătirea preoperatorie va fi făcută minuțios și veți primi explicații detaliate asupra evoluției postoperatorii, îngrijirilor necesare, duratei convalescenței etc.

Maladie Dupuytren ambele mâini Preoperator Caz 1 

ss sss

Maladie Dupuytren ambele mâini Postoperator după rezolvare etapizată Caz 1 

s

CHIRURGIA MÂINII
Intervențiile chirurgicale asupra mâinii pot ameliora fruncționalitatea acesteia în situația când există dureri locale, respectiv motilitatea, sensibilitatea și/sau forța sunt afectate. Operațiile pe mână au ca scop restaurarea cât mai bună a mâinii și/sau degetelor traumatizate sau malformate congenital.

În cadrul consultației preoperatorii, se evaluează clinic obiectiv mâna afectată, se discută posibilitățile terapeutice, se alege operația cea mai potrivită cazului dvs, se stabilesc testele paraclinice preoperatorii necesare, se discută detaliat evoluția postoperatorie, desfășurarea convalescenței, rezultatele posibil de obținut.

Postoperator este importantă fizioterapia. Nu trebuie încercate precoce mișcări ale mâinii operate, deoarece există riscul de ʺrupereʺ a elementelor operate cu compromitere consecutivă a intervenției.

Rezultatul final se apreciază la 1an și 6 luni și este direct proporțional de respectarea cu strictețe a recomandărilor medicale, cu respectarea riguroasă a programului de fizioterapie, cu, calitatea genetică individuală a procesului de vindecare.

Deși progresele actuale în domeniul replantărilor și reconstrucțiilor mâinii aproape pot realiza miracole, rezultatul final al operației este imposibil să fie pe deplin prevăzut.

Înțelegerea clară a riscurilor și complicațiilor care sunt explicate pe larg în cadrul consultației este obligatorie.

Faceți întotdeauna comparație cu momentul accidentului, cu momentul instalării patologiei care v-a afectat segmentul! Nu comparați niciodată rezultatul obținut cu mâna normală, așa cum era ea înainte de evenimentul nedorit care a afectat-o!
Aveți așteptări realiste, înțelegeți exact amploarea problemei și limitele chirurgiei în cazul dvs. Numai astfel, rezultatul vă va satisface!

 Traumatism complex mână dreaptă Preoperator Caz 1

a

Traumatism complex mână dreaptă la 1 an Postoperator Caz 1 

as

Deget IV mână stangă în ciocan Preoperator Caz 2

c   cc

Deget IV mână stangă în ciocan Operat Caz 2

ccc

[contact-form-7 id="6584" title="Contact Dr. Noela"]