Alchimia Frumuseții
ALCHIMIA FRUMUSEŢII-MAI APROAPE DE REALITATE PRIN MEDICINA ESTETICĂ INTEGRATIVĂ
Adeseori sunt întrebată “ce fac ca să îmbunătățesc aspectul meu fizic”, cum am reuşit să încetinesc procesul de îmbătrînire, să îmi menţin tinereţea şi prospeţimea?!
Mărturisesc că am fost şi am rămas un căutător şi un “şcolar” etern. După stagiile de la Cambridge (Marea Britanie) şi din SUA, am acumulat experienţă profesională din multe colţuri ale lumii, ajungând să pot stabili criterii şi protocoale care să dea rezultate certe în ceea ce priveşte rejuvenarea facială şi corporală.
De-a lungul timpului, pacientele/pacienţii mă întrebau ce să folosească la domiciliu pentru menţinerea rezultatului postoperator o perioadă cât mai lungă de timp. Şi asta se întâmpla fie după ce le efectuam chirurgie estetică a feţei şi gâtului (lifting, blefaroplastie superioară sau inferioară etc), fie după tehnici de remodelare corporala (lipoaspiraţie, abdominoplastie) sau după tratamente nechirurgicale (cum ar fi peelingurile, injectările de acid hyaluronic sau de preparate ce conţin toxină botulinică).
Astfel, am ajuns să mă preocup de ce se întâmplă după ce “au ieşit de sub bisturiu” cu cele/cei care mi se adresau.
Curând, am descoperit estetica “inteligentă” care consideră faţa umană un “peisaj”, un “puzzle” plin de complexitate, fiecare zonă având necesităţi specifice. De aceea, tratez persoana ca pe o individualitate. Suntem unicate şi asta trebuie respectat. Dincolo de acest aspect, câteva dintre criteriile de care ţin seama sunt: tipul de ten, vârsta, problemele de sănătate adiacente, stilul de viaţă (fumat, consum de alcool, medicamente, stress, privare de somn, mediu de viaţă poluat, regim alimentar defectuos, expunere solară excesivă etc), expectative personale.
Fiind un cercetător atent al meandrelor frumuseţii, după lungi perioade de încercări şi aşteptări, au ajuns să-mi placă puţine produse şi să le folosesc cu parcimonie, numai atunci când sunt sigură că au indicaţie şi că vor da rezultat.
Încep prin a recomanda pacientelor/pacienţilor mei să nu mai cumpere produse la întâmplare de pe raftul unui magazin. Personal, am încredere în produsele din linii profesionale deoarece au concentraţia de ingredienţi activi suficientă ca să producă rezultate vizibile.
În ceea ce priveşte tratamentele faciale care să aducă şi rezultatele scontate, consider că, pentru a obţine efecte vizibile la un tratament facial, este nevoie de produse inteligent concepute, în laboratoare de cercetare ştiinţifică serioase, produse care să conţină ingredienţi activi performanţi, adaptaţi tipului de ten, în concentraţie suficientă, produse cu moleculă mică apte să pătrundă în profunzime, fiind legate de vectori-transportori , produse care să conţină elemente de stabilizare ce permit eliberarea progresiva a moleculelor active, asigurând rezultate de durată.
Numai astfel faţa va arăta din ce în ce mai bine pe parcursul următoarelor zile de după tratament. Nu cred că o felie de castravete frecată pe faţă are acelaşi efect ca un complex de enzime bine structurate ! În afară de umidifierea pielii şi de “impresia” momentană de hidratare, castravetele are evident molecule prea mari ca să penetreze în straturile dermice profunde şi să acţioneze cu adevărat. Atât de importanta barieră hidro-lipidică nu este influenţată de felia de castravete !
Ca şi exemplu de metodă eficace de prevenire sau de ameliorare a îmbătrânirii este tratamentul cu celule stem vegetale extrase din floarea de viţa de vie, respectiv din arborele de sequoia. Acestea refac structura epidermului şi stimulează regenerarea la nivelul membranei bazale. Deasemeni, floarea de viţă de vie îşi aduce aportul de flavonoide şi polifenoli prin care se exercită efectul antioxidant şi se stimulează nutriţia celulară. Efectele antiaging sunt amplificate de alţi ingredienţi activi, cum ar fi : extracte de soia şi de karite, ulei de argan, matrixil, panthenol, glucozil-hesperidină.
După tratament , se observă o creştere a gradului de hidratare al feţei, luminozitate, fermitate, tenul arată proaspăt iar efectele regenerative sunt evidente.
Adaug faptul că parcursul meu profesional a împletit studiile aprofundate de medicină în ţară şi în străinătate cu exersarea artelor frumoase (pictură, desen, modelaj), cu interpretarea muzicală de pian şi chitară, cu poezia (sunt autor publicat de poezie în limbile romậnă şi franceză), cu absolvirea unor cursuri de medicină complementară.
Conceptul meu de relaţionare cu pacientele/pacienţii aparţine MEDICINEI ESTETICE INTEGRATIVE, acesta fiind elementul “cheie” al reuşitei în demersul propus şi anume acela de a valorifica la maxim secretele din alchimia frumuseţii.
Totodată, trăind într-un mediu cosmopolit şi profund impregnat artistic, îmi doresc să transpun această stare de elevaţie şi armonie în tot ceea ce fac. Încerc să realizez acest deziderat cu profesionalism, discernămînt, onestitate, discreţie şi delicateţe faţă de semeni.
Dr Noela Elena Ionescu
Medic primar Chirurgie plastică şi Microchirurgie reconstructivă
Doctor în Ştiinţe Medicale
Fellow of The European Academy of Cosmetic Surgery
Research Scientist II (with stages at The Cedars Sinai Medical Center, Los Angeles, USA)
Fellow of The European Academy of Cosmetic Surgery (Cambridge, UK)