Chirurgia estetica de contur corporal - Doctor Noela

Chirurgia estetica de contur corporal

Home / Chirurgia estetica de contur corporal

Chirurgia estetică de contur corporal

Remodelează sânii prea mici sau prea mari sau prea lăsați, extrage grăsimea în exces din depozitele de pe abdomen, flancuri, fese, coapse; corectează malformația congenitală pectus escavatum (stern înfundat) etc.

REDUCȚIE MAMARĂ Operația de reducția sânilor constă în eliminarea surplusului de piele, grăsime și glandă mamară, cu repoziționarea complexului areolo-mamelonar mai sus, într-o poziție cât mai apropiată de cea fiziologică.

Se adresează pacientelor care au sânii mari congenital sau dobândit, celor cu sânii mari și lăsați și care doresc îmbunătățirea aspectului regiunii respective. Uneori, reducția mamară se asociază cu lipoaspirația. Se modelează sânii care capăta un aspect mult mai estetic, astfel crește stima de sine a pacientelor care pot purta haine deosebite și se pot bucura de îmbunătățirea aspectului fizic. Creșterea încrederii în sine le determină pe pacientele mele să afirme că operația le-a făcut fericite.

Este important ca postoperator pacienta să nu sufere fluctuații de greutate, nici să nu rămănă însărcinată și să alăpteze, deoarece sânii operați își vor schimba automat forma și aspectul. Oricum, în timp, odată cu înaintarea în vârstă și datorită acțiunii inerente a forței de gravitație, sânii se vor mai lăsa,își vor schimba aspectul inițial.

PREOPERATOR:

  • nu se mănancă și nu se bea nimic după ora 22.00 în seara ce precede operația,
  • se vine fără bijuterii, fără lac de unghii,
  • nu se fumează 2 săptămâni preoperator,
  • este indicat ca pacienta să nu fie la menstruație în momentul operației,
  • nu se consumă aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene, anticoagulante 2 săptămâni preoperator.
    Durata operației variază între 3-5 ore în funcție de complexitatea cazului.

Intervenția chirurgicală se desfășoară sub anestezie generală, pentru dublul confort, al pacientei și al echipei chirurgicale. Abordul constă în practicarea unor incizii pe sâni: în jurul areolei mamare, vertical în jos și în șanțul inframamar. Cicatricile rezultate vor fi: periareolară, verticală (între areola mamară și șanțul inframamar) , precum și o cicatrice plasată în șanțul submamar.

Atenție: cicatricile sunt pe toată viața iar evoluția lor nu depinde doar de tehnica chirurgicală, ci și de caracteristicile genetice ale vindecării fiecărui organism în parte.

De regulă, cicatrizarea este favorabilă, iar rezultatele pe termen lung foarte bune. Spitalizarea este de 1-2 nopți, în funcție de complexitatea cazului.

POSTOPERATOR:

  • se poartă bustieră 2 săptamâni non-stop, apoi încă 4 săptămâni numai pe durata zilei,
  • se doarme cu toracele ridicat, în decubit dorsal, 6 săptămâni,
  • firele de sutură se suprima la 14 zile,
  • poate face duș după suprimarea firelor de sutură, adică la 2 săptămâni. Până atunci, se spală în jurul zonei operate cu un burete.
  • Revine la serviciu la 14-21 zile, în funcție de evoluția locală și cu condiția să nu depună efort fizic.
  • Poate conduce mașina la 10-14 zile.
  • Se evită traumele locale 6 săptămâni.
  • Nu se ridică greutăți 6 săptămâni.
  • Nu se expun cicatricile la soare 18 luni.
  • Nu se expun sânii la soare 18luni.
  • Se urmează tratamentul general și local indicat.
    După intervenție sunt normale: un oarecare disconfort local, echimoze (vânătăi), edem (umflare locală), prurit (măncărimi), senzații diferite la nivelul sănilor, afectarea parțială a lactației și a capacității de a alăpta în eventualitatea unei sarcini ulterioare etc. Dacă sânii sunt foarte mari și lăsați, se impune detașarea completă a areolei mamare și reaplicarea acesteia mai sus. Într-o astfel de situație, pierderea sensibilitații în complexul areolo-mamelonar și imposibilitatea de a alăpta sunt complete și definitive.

Evenimentele nedorite (complicațiile) sunt rar întalnite. Enumerăm: formarea de serom sau hematom, desfacerea plăgilor chirurgicale, infecție, tulburări de sensibilitate ale zonei operate (temporare sau definitive), cicatrizarea defectuoasă, formarea unor mici granuloame la nivelul firelor de sutură profundă etc.

Aprecierea rezultatului final al operației se poate face după 1 an și jumătate. Aveți așteptări realiste, înțelegere și răbdare cu corpul dvs și atunci intervenția își va atinge scopul.

Augumentatia mamara

Operația de mărirea sânilor cu implante siliconice corectează sânii de dimensiuni mici (congenital sau modificați după sarcină sau după un regim de slăbire). Implantele siliconice folosite pot fi rotunde sau în formă de ʺpicăturăʺ. Nu există conexiune între cancerul de sân și implantele mamare. După operație, verificarea cea mai bună a sânilor se va face prin RMN.

Mamografia nu este recomandată. Se modelează sânii care capăta un aspect mult mai estetic, astfel crește stima de sine a pacientelor care pot purta haine deosebite și se pot bucura de îmbunătățirea aspectului fizic. Creșterea încrederii în sine le determină pe pacientele mele să afirme că operația le-a făcut fericite.

Este important ca postoperator pacienta să nu sufere fluctuații de greutate, nici să nu rămănă însărcinată și să alăpteze, deoarece sânii operați își vor schimba automat forma și aspectul. Oricum, în timp, o data cu înaintarea în vârstă și datorită acțiunii inerente a forței de gravitație, sânii se vor mai lăsa, deci își vor modifica ʺlook-ulʺ inițial.

PREOPERATOR:

  • nu se mănancă și nu se bea nimic după ora 22.00 în seara ce precede operația,
  • se vine fără bijuterii, fără lac de unghii,
  • nu se fumează 2 săptămâni preoperator,
  • este indicat ca pacienta să nu fie la menstruație în momentul operației,
  • nu se consumă aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene, anticoagulante 2 săptamâni preoperator.

Mărire de Sâni Preoperator Semiprofil Drept / Stâng / Vedere Frontală

MARIRE DE SANI PREOPERATOR SEMIPROFIL DREPT MARIRE DE SANI PREOPERATOR SEMIPROFIL STANG MARIRE DE SANI PREOPERATOR VEDERE FRONTALA

Durata operației este de 2 ore și 10 minute. Intervenția chirurgicală se desfășoară sub anestezie generală, pentru dublul confort al pacientei și al echipei chirurgicale.

Abordul poate fi:

  • inframamar (la nivelul șanțului de sub sâni, cicatricea fiind perfect camuflată de lăsarea ușoară, naturală a acestora),
  • periareolar (între orele 3.00 și 9.00, deci în jumătatea inferioară a areolei mamare),
  • transaxilar.

Plasarea implantului se face într-un buzunar retromamar sau retropectoral. Alegerea abordului, tipului și dimensiunilor de implant, poziției implantului se face în cadrul consultației preoperatorii. De regulă, cicatrizarea este favorabilă, iar rezultatele pe termen lung foarte bune.

CA ȘI ELEMENT IMPORTANT DE SUBLINIAT ȘI DIFERIT FAȚĂ DE ALTE PRACTICI, EU NU FOLOSESC NICI UN FEL DE FIRE DE SUTURĂ LA SUPRAFAȚĂ, TOATE FIRELE SUNT ABSORBABILE (SE DIZOLVĂ SINGURE) ȘI LE PLASEZ ÎN INTERIOR, CEEA CE DUCE LA:
– OBȚINEREA UNUI REZULTAT ESTETIC SUPERIOR,
– ÎNLĂTURĂ DISCONFORTUL PACIENTEI DIN MOMENTUL CÂND AR TREBUI EXTRASE FIRELE DE SUTURĂ,
– ÎMBUNĂTĂȚEȘTE CALITATEA CONVALESCENȚEI.

Spitalizarea este de 1-2 nopți în funcție de complexitatea cazului.

POSTOPERATOR:

  • se poartă bustieră 2 săptămâni non-stop, apoi încă 4 săptămâni numai pe durata zilei,
  • se doarme cu toracele ridicat, în decubit dorsal, 6 săptămâni,
  • poate face duș după suprimarea Steri-Strips-urilor (a pansamentelor de pe plăgile chirurgicale), adică la 2 săptămâni. Până atunci, se spală în jurul zonei operate cu un burete.
  • Revine la serviciu la 10-14 zile, în funcție de evoluția locală și cu condiția să nu depună efort fizic.
  • poate conduce mașina la 10-14 zile,
  • se evită traumele locale 6 săptămâni,
  • nu se ridică greutăți 6 săptămâni,
  • nu se expun cicatricile la soare 18 luni,
  • nu se expun sânii la soare 6 luni,
  • se urmează tratamentul general și local indicat.

După intervenție, sunt normale temporar: un oarecare disconfort local, echimoze (vânătăi), edem (umflare locală), prurit (măncărimi), senzații diferite la nivelul sănilor etc. Evenimentele nedorite (complicațiile) sunt rar întalnite și anume: formarea de serom sau hematom, desfacerea plăgii chirurgicale, infecție, rejetul implantului cand organismul nu îl acceptă, cicatrizarea defectuoasă, formarea unor mici granuloame la nivelul firelor de sutură profunde, ruperea implantului etc.

Producătorii de implante siliconice din întreaga lume au creeat dispozitive medicale care nu sunt garantate pe viață. Unele paciente aleg să le înlocuiască după 10 ani, chiar dacă implantul propriu-zis nu și-a modificat caracteristicile, dar, între timp, odată cu înaintarea în vârstă, datorită forței de gravitație care determină ʺcădereaʺ, sânilor, aspectul nu mai coincide cu cel inițial. Acest lucru se poate întampla și când survine o sarcină ulterioară sau fluctuații de greutate sau menopauză etc.

Aprecierea rezultatului final al operației se poate face după 1 an și 6 luni. Aveți așteptări realiste, înțelegere și răbdare cu corpul dvs și atunci intervenția își va atinge scopul.

Mărire de Sâni Postoperator Semiprofil Drept / Stâng / Vedere Frontală

MARIRE DE SANI POSTOPERATOR SEMIPROFIL STANG MARIRE DE SANI POSTOPERATOR SEMIPROFIL DREPT MARIRE DE SANI POSTOPERATOR VEDERE FRONTALA

Mastopexia este intervenția chirurgicală de ridicare a sânilor, cu/fără modificarea dimensiunilor areolei mamare. Se modelează sânii care capătă un aspect mult mai estetic, astfel crește stima de sine a pacientelor, care pot purta haine deosebite și se pot bucura de îmbunătățirea aspectului fizic. Creșterea încrederii în sine le determină pe pacientele mele să afirme că operația le-a făcut fericite.

Dacă sânii sunt mici și căzuți, se pot introduce implante siliconice în aceeași etapă cu operația de ridicarea sânilor, ceea ce le conferă volum și fermitate. Este important ca postoperator pacienta să nu sufere fluctuații de greutate, nici să nu rămănă însărcinată și să alăpteze, deoarece sânii operați își vor schimba automat forma și aspectul. Oricum, în timp, odată cu înaintarea în vârstă și datorită acțiunii inerente a forței de gravitație, sânii se vor mai lăsa.

PREOPERATOR:

  • nu se mănâncă și nu se bea nimic după ora 22.00 în seara ce precede operația,
  • se vine fără bijuterii, fără lac de unghii,
  • nu se fumează 2 săptămâni preoperator,
  • este indicat ca pacienta să nu fie la menstruație în momentul operației,
  • nu se consumă aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene, anticoagulante 2 săptamâni preoperator.

Mastopexie Preoperator Profil Drept 

MASTOPEXIE PREOPERATOR PROFIL DREPT

Durata operației variază între 1-3 ore în funcție de complexitatea cazului.

Intervenția chirurgicală se desfășoară sub anestezie generală, pentru dublul confort: al pacientei și al echipei chirurgicale.

Abordul poate fi:
– periareolar cu scoaterea pielii din jurul areolei mamare, cicatricea rezultată fiind la acest nivel, sau
– periareolar și vertical cu cicatrici corespondente sau -periareolar (în jurul areolei mamare), vertical, în jos, și în șanțul inframamar.

În acest ultim caz, cicatricile vor fi: periareolară, verticală (între areola mamară și șanțul inframamar) precum și o cicatrice plasată în șanțul submamar.

Atenție: cicatricile sunt pe toată viața iar evoluția lor nu depinde doar de tehnica chirurgicală, ci și de caracteristicile genetice de vindecare ale fiecărui organism în parte.

De regulă, cicatrizarea este favorabilă, iar rezultatele pe termen lung foarte bune. Spitalizarea este de o noapte.

POSTOPERATOR:

  • se poartă bustieră 2 săptamâni non-stop, apoi încă 4 săptămâni numai pe durata zilei,
  • se doarme cu toracele ridicat, în decubit dorsal, 6 săptămâni,
  • poate face duș după suprimarea Steri-Strips-urilor, adică la 2 săptămâni. Până atunci, se spală în jurul zonei operate cu un burete,
  • revine la serviciu la 7-14 zile, în funcție de evoluția locală și cu condiția să nu depună efort fizic.
  • firele de sutură se suprimă la 14 zile,
  • poate conduce mașina la 10-14 zile,
  • se evită traumele locale 6 săptămâni,
  • nu se ridică greutăți 6 săptămâni,
  • nu se expun cicatricile la soare 18 luni,
  • nu se expun sânii la soare 18luni,
  • se urmează tratamentul general și local indicat.

După intervenție sunt normale temporar: un oarecare disconfort local, dureri de intensitate moderată (amendabile prin antalgice), echimoze (vânătăi), edem (umflare locală), prurit (măncărimi), senzații diferite la nivelul sănilor etc.

Evenimentele nedorite (complicațiile) sunt rar întalnite. Enumerăm: formarea de serom sau hematom, ʺdesfacereaʺ (dehiscența) plăgilor chirurgicale, infecție, tulburări de sensibilitate ale zonei operate, cicatrizarea defectuoasă, formarea unor mici granuloame la nivelul firelor de sutură profundă etc.

Dacă s-au introdus și implante mamare siliconice, atunci riscurile adiacente sunt cele menționate în secțiunea ʺAugmentație mamarăʺ.

Aprecierea rezultatului final al operației se poate face după 1 an și jumătate. Aveți așteptări realiste, înțelegere și răbdare cu corpul dvs și atunci intervenția își va atinge scopul.

Mastopexie Postoperator Profil Drept 

MASTOPEXIE POSTOPERATOR PROFIL DREPT

Lipoaspirația, cunoscută și sub numele de liposucție sau liposculptură se adresează ambelor sexe și este intervenția chirurgicală de înlăturare, în limite de siguranță, a depozitelor adipoase localizate, excesive, din zone ca: abdomen, flancuri, coapse, fese, genunchi, gât etc. Este vorba de zonele încărcate adipos și care nu se rezolvă prin dietă și sport.

Atenție: liposucția nu asigură slăbirea în greutate, ci reconturarea corpului. Este o chirurgie de remodelare a siluetei. Dacă postoperator se consumă excesiv diverse alimente care duc la îngrășare, atunci depunerile grăsoase evidente nu se vor forma în zonele tratate (din care au fost eliminate o parte din adipocite), ci în alte zone, care nu au fost supuse tratamentului.

Se modelează zonele de interes prin liposucție și vor căpăta un aspect mult mai estetic, astfel crește stima de sine și se pot purta haine deosebite. Creșterea încrederii în sine determină îmbunătățirea stării de bine individual. Este important ca postoperator să nu existe fluctuații de greutate, deoarece ariile operate își vor schimba automat forma și aspectul. Oricum, în timp, o dată cu înaintarea în vârstă, se va mai modifica ʺlook-ulʺ inițial.

PREOPERATOR:

  • nu se mănâncă și nu se bea nimic după ora 22.00 în seara ce precede operația,
  • se evită expunerea la soare sau solar cu 2 săptămâni înainte de operație,
  • se vine fără bijuterii, fără lac de unghii,
  • nu se fumează 2 săptămâni preoperator,
  • este indicat ca pacienta să nu fie la menstruație în momentul operației,
  • nu se consumă aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene, anticoagulante 2 săptamâni preoperator.

Lipoaspirație Șolduri Preoperator

LIPOASPIRATIE SOLDURI PREOPERATOR

Durata operației este de 1-3 ore. Intervenția chirurgicală se desfășoară de regulă sub anestezie generală, pentru dublul confort al pacientei/pacientului și al echipei chirurgicale.

Tehnica folosită implică:

  • introducerea unei soluții care să facă ʺtumescențaʺ(infiltrarea) zonei și să diminueze riscul sangerării intraoperatorii,
  • microincizii în diverse zone care se vindecă de obicei prin cicatrici acceptabile, în majoritatea cazurilor ușor de camuflat prin îmbrăcăminte.
  • lipoaspirarea grăsimii folosing canule de ultimă generație, de dimensiuni mici, conectate la un aspirator,
  • sutura anumitor incizii.

Precizez că sunt situații cănd microinciziile se lasă nesuturate, asigurând drenajul zonelor. Aceste incizii sunt foarte mici,și, deși nesuturate, se vor închide spontan iar cicatricile vor fi acceptabile. Spitalizarea este de o noapte.

POSTOPERATOR:

  • se poartă un element vestimentar de compresie 2 săptamâni non-stop, apoi încă 4 săptămâni numai pe durata zilei,
  • poate face duș după suprimarea firelor de sutură (în eventualitatea în care plăgile au trebuit suturate, nu lăsate la drenaj), adică la o săptămână. Până atunci, se spală în jurul zonei operate cu un burete.
  • Revine la serviciu la o săptămână.
  • Se indică plimbări ușoare, zilnice, care vor crește progresiv ca durată.
  • Poate conduce mașina la 7 zile.
  • Se evită traumele locale 6 săptămâni.
  • Poate face sport după 6 săptămâni.
  • Nu se ridică greutăți 6 săptămâni.
  • Nu se expun cicatricile la soare 18 luni.
  • Masarea zonelor operate este permisă după 3 luni.
  • Se urmează tratamentul general și local indicat.

Rezultatele încep să devină vizibile după 3 săptămâni. După intervenție, sunt normale temporar: un oarecare disconfort local, echimoze (vânătăi), edem (umflare locală), prurit (mâncărimi), senzații diferite locale etc.

Evenimentele nedorite (complicațiile) sunt rar întalnite și anume:
– formarea de serom sau hematom,
– întarziere în vindecarea plăgilor chirurgicale,
– cicatrici vicioase determinate în mod esențial de o calitate genetică deficitară a organismului în ceea ce privește vindecarea,
– infecție,
– denivelări pe zonele operate la la persoanele care au elasticitatea pielii slabă etc.

Aprecierea rezultatului final al operației se poate face după 1 an și 6 luni. Aveți așteptări realiste, înțelegere și răbdare cu corpul dvs și atunci intervenția își va atinge scopul.

Lipoaspirație Șolduri Postoperator 

LIPOASPIRATIE SOLDURI POSTOPERATOR

Abdominoplastia  este intervenția chirurgicală de înlăturare a ʺșorțuluiʺ cutaneo-adipos redundant, adică a excesului de piele și de grăsime de la nivel abdominal. Abdominoplastia nu reprezintă tratamentul obezității, nici nu este o metodă de slăbire. Se adresează depozitelor adipoase localizate asociate cu exces cutanat, care nu se pot rezolva prin metode conservatoare. Se modelează abdomenul care va căpăta un aspect mult mai estetic, astfel crește stima de sine și se pot purta haine deosebite. Creșterea încrederii în sine îmbunătățește starea de bine individual. Este important ca postoperator să nu existe fluctuații de greutate deoarece ariile operate își vor schimba automat forma și aspectul. Oricum, în timp, concomitent cu înaintarea în vârstă, se va mai modifica ʺlook-ulʺ inițial.

Caz 1 E P inainte de operatie  Caz 1 E P la o saptamana dupa abdominoplastie, cura chirurgicala a herniei ombilicale si a diastazisului de muschi drepti abdominali                                             Caz 2 O M inainte de operatie   Caz 2 OM dupa operatie

Caz 1 E P inainte de operatie                   Caz 1 EP la o saptamana dupa                                                                   Caz 2 O M inainte de operatie                   Caz 2 OM dupa operatie
abdominoplastie, cura chirurgicala a herniei ombilicale
si a diastazisului  de muschi drepti abdominali

 PREOPERATOR:

  • nu se mănancă și nu se bea nimic după ora 22.00 în seara ce precede operația,
  • se vine fără bijuterii, fără lac de unghii,
  • nu se fumează 3 săptămâni preoperator,
  • este indicat ca pacienta să nu fie la menstruație în momentul operației,
  • nu se consumă aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene, anticoagulante 2 săptamâni preoperator.

Durata operației este de 1-4 ore, în funcție de amploarea fiecărui caz în parte. Intervenția chirurgicală se desfășoară sub anestezie generală, pentru dublul confort: al pacientei/pacientului și al echipei chirurgicale.

Tehnica folosită implică: -incizie în partea inferioară a abdomenului:

  • mai scurtă, orizontală deasupra zonei pubiene (dacă este vorba despre mini-abdominoplastie) sau
  • mai lungă (de la un șold la altul, deasupra regiunii pubiene), dacă este o abdominoplasie mai amplă.

Rezultă cicatrici care, de regulă, se vindecă bine și pot fi camuflate prin purtarea lenjeriei adecvate.

După incizie, se decolează ʺșorțulʺ cutaneo-adipos atât cât trebuie. Uneori, în intervențiile mici, se scoate doar o fâșie mică. Alteori, trebuie desfăcut ʺșorțulʺ cutaneo-adipos până la ombilic sau chiar până deasupra acestuia, ajungând, în anumite cazuri, până la rebordul costal.

Ombilicul se păstrează și se va reloca într-o noua poziție mult mai avantajoasă estetic. Alteori, disecția se oprește la nivelul ombilicului, care rămâne pe loc.

Dacă musculatura abdominală este slăbită sau mușchii drepți abdominali îndepărtați (diastazis), atunci se va reface zona prin procedee de sutură sau prin aplicarea unei plase de rezistență.

Ulterior, excesul cutaneo-adipos se scoate, se rearanjează pielea pe abdomen, se suturează țesuturile în planuri anatomice (cu fire absorbabile și non-absorbabile) și, dacă se impune, se montează tuburi de dren.

Cicatricile finale sunt: cea arcuată, ascunsă prin purtarea lenjeriei și, dacă se impune, o cicatrice mediană, verticală, subombilicală, care permite închiderea adecvată a zonei. Spitalizarea este de 1-7 nopți, în funcție de amploarea intervenției.

POSTOPERATOR:

  • se poartă un element vestimentar de compresie: 2 săptamâni non-stop, apoi încă 4 săptămâni numai pe durata zilei,
  • se doarme cu genunchii ușor îndoiți (pentru flectarea ușoară a coapselor pe bazin și reducerea tensiunii din linia de sutură) timp de 2 săptămâni,
  • dacă există tuburi de dren, acestea se scot când cantitatea drenată este minima, adică după 2-7 zile,
  • poate face duș după suprimarea firelor de sutură. Până atunci, se spală în jurul zonei operate cu un burete,
  • suprimă firele de sutură la 14 zile,
  • revine la serviciu la 1-3 săptămani,
  • poate conduce mașina la 1-6 săptămani,
  • se evită traumele locale 6 săptămâni,
  • poate face sport după 2-6 luni în funcție de amploarea intervenției,
  • nu se ridică greutăți 2-6 luni,
  • nu se expun cicatricile la soare 18 luni,
  • se urmează tratamentul general și local indicat.

După intervenție, sunt normale temporar: un oarecare disconfort local sau dureri locale de intensitate moderată (controlate prin antalgice), echimoze (vânătăi), edem (umflare locală), prurit (mâncărimi), senzații diferite locale etc.

Evenimentele nedorite (complicațiile) sunt rar întâlnite și anume: formarea de serom sau hematom, întârziere în vindecarea plăgilor chirurgicale, cicatrici vicioase determinate în mod esențial de o calitate genetică deficitară a organismului în ceea ce privește vindecarea, infecție, insatisfacția pacientei/pacientului etc.

Aprecierea rezultatului final al operației se poate face după 1 an și jumătate. Aveți așteptări realiste, înțelegere și răbdare cu corpul dvs și atunci intervenția își va atinge scopul.

GINECOMASTIA
Dezvoltarea exagerată a sânilor la bărbați (ginecomastia) se datorează: problemelor hormonale, genetice, unei anumite patologii (ex. cancer, insuficiență hepatică etc), consumului de anumite medicamente (ex. estrogeni, steroizi anabolizanți etc) sau de diverse substanțe (ex. marijuana etc). În anumite cazuri, nu se poate identifica exact cauza ginecomastiei.

O astfel de problemă afectează stima de sine a bărbaților care devin refractari la purtarea anumitor haine, la desfășurarea unor activități fizice, la expunerea corpului în intimitate sau pe plajă. Teama de a nu fi comentați, jena iau locul stării de bine și confortului, de aceea ei decid să solicite operația de corectarea ginecomstiei.

În experiența mea, rezultatele sunt remarcabile. Pacienții afirmă postoperator că primesc ʺo nouă viațăʺ, fericită, lipsită de un complex grav.
Ginecomastia afectează între 40-60% din bărbați.
Candidatul ideal trebuie să fie normoponderal (cu greutate normală), cu piele fermă, elastică, ce se va aranja bine pe noul contur toracic. Nu se practică intervenție asupra ginecomastiei la pacienții obezi care nu au încercat prin sport sau dietă corectarea problemei. Persoanele care consumă alcool în exces nu sunt candidați eligibili pentru operație din cauza riscului de recidivă a problemei.

În cadrul consultației preoperatorii, se efectuează anamneza (istoricul afecțiunii cu încercarea de identificare a cauzei ginecomastiei), examenul clinic obiectiv, se recomandă testele paraclinice necesare preoperator, se discută pe larg intervenția chirurgicală, riscurile, complicațiile posibile, evoluția postoperatorie, convalescența, rezultatul așteptat. Uneori este necesar un RMN preoperator care să evidențieze dacă predomină masa glandulară sau grăsimea. Astfel, abordul chirurgical va fi ales cu ușurință.

Este important ca postoperator să nu existe fluctuații de greutate, deoarece pieptul operat își va schimba automat forma și aspectul. Oricum, în timp, o dată cu înaintarea în vârstă, zona își va mai modifica aspectul inițial.

PREOPERATOR:

  • nu se mănâncă și nu se bea nimic după ora 22.00 în seara ce precede operația,
  • nu se fumează 2 săptămâni preoperator,
  • nu se consumă aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene, anticoagulante 2 săptămâni preoperator.

Operația se desfășoară sub anestezie generală pentru confortul pacientului și al echipei operatorii. Durata operației este de 2-4 ore. Spitalizarea este de 1-2 nopți.

Operația constă în liposucție sau excizie glandulară în funcție de ce a mărit sânul(depunerea de grăsime sau dezvoltarea excesiva a glandei mamare). Sunt situații când cele două metode se combină în aceeași ședință. Abordul este periareolar între orele 03.00 și 09.00, cicatricea fiind cvasi-invizibilă sau transaxilar (pe la sub braț).

Dacă intervenția este mai amplă, inciziile sunt mai mari și dificil de camuflat.dacă s-au montat tuburi de dren (în cazul operațiilor mai mari), acestea vor fi scoase după câteva zile, când cantitatea drenată se reduce.

Atenție: cicatricile sunt pe toată viața iar evoluția lor nu depinde doar de tehnica chirurgicală, ci și de caracteristicile genetice ale vindecării fiecărui organism în parte.

De regulă, cicatrizarea este favorabilă, iar rezultatele pe termen lung foarte bune.

POSTOPERATOR:

  • se poartă un element vestimentar de compresie 2 săptamâni non-stop, apoi încă 4 săptămâni numai pe durata zilei,
  • suprimă firele de sutură la 2 săptămâni,
  • poate face duș după suprimarea firelor de sutură. Până atunci, se spală în jurul zonei operate cu un burete,
  • Revine la serviciu la 7-14 zile, în funcție de evoluția locală și cu condiția să nu depună efort fizic.
  • Poate conduce mașina la 7-14 zile.
  • Se evită traumele locale 6 săptămâni.
  • Nu se ridică greutăți 6 săptămâni.
  • Nu se expun cicatricile la soare 18 luni.
  • Se urmează tratamentul general și local indicat.

După intervenție sunt normale: un oarecare disconfort local, echimoze (vânătăi), edem (umflare locală), prurit (măncărimi), senzații diferite la nivelul zonei operate etc.

Evenimentele nedorite (complicațiile) sunt rar întalnite. Enumerăm: formarea de serom sau hematom, desfacerea plăgilor chirurgicale, infecție, asimetrie, tulburări de sensibilitate ale zonei operate (temporare sau definitive), recidiva ginecomastiei, cicatrizarea defectuoasă, formarea unor mici granuloame la nivelul firelor de sutură profunde, denivelări de contur la cei care au elasticitatea pielii de calitate slabă etc.

Aprecierea rezultatului final al operației se poate face după 1 an și jumătate.
Aveți așteptări realiste, înțelegere și răbdare cu corpul dvs și atunci intervenția își va atinge scopul!

[contact-form-7 id="6584" title="Contact Dr. Noela"]