CE ESTE NOU ȘI INTERESANT ÎN CHIRURGIA ESTETICĂ ȘI ÎN MEDICINA ESTETICĂ LA ORA ACTUALĂ – IMPRESII PERSONALE DE LA CONGRESUL MONDIAL IMCAS, PARIS, IANUARIE 2017

De Dr Noela Elena Ionescu
Medic primar  Chirurgie  plastică  și  Microchirurgie reconstructivă
Doctor în Științe Medicale
Fellow of  The  European  Academy  of  Cosmetic  Surgery (Cambridge, UK)
Research  Scientist  at  The  Cedars  Sinai  Medical Center (Los Angeles, USA)

   Parisul este orașul meu de suflet, în care am trăit și învățat într-una din cele mai frumoase perioade ale vieții mele. Sunt legată indisolubil de straduțele sale cu aer boem, de muzee, de parcurile frumoase, de tot ce înseamnă artă, tradiție, gastronomie fină și…parfum franțuzesc.

Cu oamenii de acolo….e o altă poveste….și las cititorii să își formeze propria părere  când iau contact cu aceștia! Din punctul meu de vedere, delicatețea mă obligă să nu comentez nimic.

Congresul mondial IMCAS de la Paris din ianuarie 2017 a fost un minunat prilej de a revedea personalități marcante, nume sonore ale Chirurgiei plastice si estetice mondiale, cu care am schimbat experiențe valoroase.
A fost un timp petrecut cu folos, într-o atmosferă de înaltă emulație intelectuală. Am revenit în țară cu un suflu proaspăt, cu idei noi, cu tehnici și detalii care sigur vor face diferența!
Foarte pe scurt, amintesc câte ceva despre temele discutate!

LIFTINGUL CERVICO-FACIAL

   Fața este analizată pe zone, atrofia țesutului celular subcutanat, atrofia osoasă, pierderea elasticității pielii etc, totul se poate ameliora fie și într-o singură etapă.
Nu se mai infiltrează  mult țesuturilor, ci scade cantitatea de soluție injectată în debutul operației și se adaptează doza de adrenalină (cu efect vasoconstrictor).  Sunt specialiști care recomandă ca uneori să se rezece porțiunea posterioară a glandei parotide, precum și glandele submandibulare pentru reconturarea obrazului. Eu personal nu îmbrățișez tehnicile promovate de aceștia din cauza riscurilor existente! Îmi doresc să-i știu pe pacienții mei cât mai în siguranță!
Sunt situații care impun disecția sub mușchiul platysma.
Teoria modernă implică obținerea unor ʺumbreʺ sub conturul obrazului, care au efect de întinerire.
Deasemeni, se pune accent pe cum se modifică dinamica feței după operație și, desigur, se impune un echilibru cât mai aproapiat  de perfecțiune  între structurile de suport ale feței, estetica dorită și siguranța actului operator.
O serie de specialiști, promovează o tehnică de suspensie “în hamac” a structurilor feței. Fire speciale se plasează  și se fixează la structurile de vecinătate.
Alte fire ancorează platysma la hyoid, dacă este cazul.
Ca variantă ʺlightʺ, s-a prezentat  miniliftingul, indicat atunci când modificările de îmbătrânirea feței și gâtului sunt discrete (piele subțire sau groasă cu pierderea relative a elasticității și a conturului normal al obrazului, glande submandibulare proeminente). Se pot efectua pasaje cu canula pe sub piele și suspensie cu fire groase, speciale.
Numeroase cazuri clinice se prezintă doar cu un gât îngroșat de grăsimea în exces și cu pielea lăsată, situații la care se practică lipoaspirația regiunii, montarea de fire de suspensie, redraparea tegumentului.
La IMCAS 2017 s-au propus câteva protocoale de tratament pentru fiecare din zonele feței și gătului. Zona I este fruntea, zona II – perioculară, zona III – obrazul, zona IV – periorală (în jurul gurii), zona V – gâtul.

RINOPLASTIA

Rinoplastia pleacă de la premiza modernă că nu întotdeauna un nas extrem de mic este și frumos!
Rinoplastia a constituit subiect de dezbateri aprinse între tehnicile clasice și cele moderne care folosesc înaltă tehnologie pentru disecție, rezecția ʺcocoașeiʺ dorsale osteo-cartilaginoase și pentru osteotomie (fracturarea oaselor nazale). Încă există dispute între chirurgicalizarea nasului  prin tehnica ʺînchisăʺ versus tehnica ʺdeschisăʺ. În osteotomia laterală, sunt chirurgi care propun abordul endo-oral (prin gură). Personal, nu îmi place această tehnică deoarece postoperator incizia din vestibulul oral se lasă deschisă și, timp de 24 h, curge secreție sanghinolentă iar zona este amorțită, deci disconfortul pacientei/pacientului este amplificat.
Mențiuni speciale au făcut referire la tratamentul preoperator, precum și la practicile de anestezie care să asigure confort intraoperator dar să scadă și riscul de hemoragie.
Decolarea se recomandă a fi extinsă și pe versanții piramidei nazale.
Dacă după osteotomie (fracturarea oaselor nazale), traiectul de fractură este instabil, atunci se aplică tehnici specifice de stabilizare.
Scopul noilor tehnologii (Piezo instrumentation, ultrasonic rhinosculpture) în astfel de operații este reducerea sângerării și a echimozelor  (vânătăilor), precum și o convalescență mai ușoară.
Se pune accentul pe analiza detaliată a fiecărui caz în parte, pe planificare atentă și execuție riguroasă.

FILLERE

   În ceea ce privește injectările de fillere, contează selecția pacienților, folosirea produsului adecvat, evitarea zonelor anatomice periculoase.
Anatomia modernă, prezentată detaliat de specialiștii americani,  precizează care sunt aceste zone ce trebuie cunoscute.
Pacienții cu afecțiuni autoimune nu pot beneficia de tratamente cu fillere, în viziunea specialiștilor britanici.
Augmentația de buze cu acid hyaluronic nu se practică la persoanele care au avut herpes oral în ultimele 2 săptămâni.
De la o anumită vârstă, la nivel periocular nu se mai recomandă injectare de acid hyaluronic deoarece anatomia mușchiului orbicularis oculi se modifică prin îmbătrânire, apar ʺferestreʺ în mușchi, zone subțiate. De aceea, materialul injectat se va vedea sub forma unor ʺgranuleʺ ridicate și va deforma zona.

LIPOASPIRAȚIA

Lipoaspirațiile cu laser și cele cu radiofrecvență sunt în tendință la ora actuală, deși nu lipsite de riscuri!
Și, ar mai fi foarte multe de discutat, dar nu îmi doresc să vă plictisesc, sper doar să vă deschid apetitul pentru cunoașterea  a tot ceea ce înseamnă avangardă de calitate în estetica mondială!
Și, nu uitați:

ʺBeauty is useful! It helps fight everything better!ʺ

Leave a Reply